Register för verklig huvudman

Bolagsverket kommer från och med den 1 september 2017 att inleda sitt uppdrag att registrera verkliga huvudmän, alternativt att verkliga huvudmän saknas eller att tillförlitliga uppgifter om verklig huvudman saknas. Kravet på registrering gäller alla svenska aktiebolag, utom börsbolagen, samt handelsbolag och kommanditbolag. Notera att dotterbolag, vars moderbolag är börsnoterat, ska anmälas om dotter-bolaget inte är börsnoterat. Registrering ska göras senast 1 februari 2018.

Vad är en verklig huvudman?

En verklig huvudman är den eller de fysiska personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening. En verklig huvudman kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.

Varför krävs anmälan?
2015 antogs ett nytt penningtvättsdirektiv som innebär att alla EU-länder måste ha ett register över verkliga huvudmän. Syftet med registret är att exempelvis banker och finanspolisen ska kunna ta reda på vem som står bakom ett företag. Tanken är att informationen ska bidra till att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.

Hur görs anmälan?
Med start 1 september 2017 kan anmälan göras på www.bolagsverket.se. Anmälan kan göras antingen av företaget själv eller genom ombud med fullmakt. En behörig företrädare för bolaget som anmälan avser kan göra anmälan direkt i e-tjänsten och underteckna anmälan med e-legitimation, såsom exempelvis mobilt BankID. Anmälan kommer vara gratis fram till och med 1 februari 2018. Anmälan ska ange om verklig huvudman finns, ej kan fastställas eller om sådan saknas. Om uppgifter om verklig huvudman inte stämmer eller saknas, kan vite utdömas.

För mer information om hur Ni tar reda på vem som är företagets verkliga huvudman och/eller detaljer om regler för samtliga företags- och föreningsformer, se www.bolagsverket.se.

Vi står givetvis till förfogande om ni har frågor eller behöver vårt biträde i att inge anmälan.