Nyfiken på Jonas Gombrii

Du har utvecklat en ABL-app för iPhone. Vad är det?

Det är en applikation som ger enkel och direkt tillgång till aktiebolagslagen. Det bästa med den är att det är lätt att hoppa mellan lagrummen när de olika paragraferna i lagen hänvisar till varandra. Den kan nu laddas ned gratis på Apples AppStore.

Hur kommer det sig att du fick för dig att göra en app?

I mitt arbete använder jag aktiebolagslagen hela tiden. Den omfattar cirka tusen paragrafer som i stor utsträckning hänvisar till varandra. Det blir mycket bläddrande i lagboken eller dokumentrullande på datorn. Jag ville helt enkelt själv ha just denna lag lättillgänglig i min telefon för att enklare och snabbare kunna läsa och bläddra mellan relevanta paragrafer. Jag spånade fram idéer med en god vän som är apputvecklare, Jont Olof Lyttkens på Centcode och han gjorde en tekniklösning för iPhone enligt mina förslag. Resultatet är ett arbetsverktyg som är lätt att arbeta med och som gör lagen överblickbar. Eftersom budgeten var begränsad bestämde vi oss för att göra appen, som vi har döpt till ABL, så enkel som möjligt. Den är väldigt användbar för alla som arbetar med aktiebolagslagen.

Vad arbetar du med när du inte utvecklar appar?

Jag arbetar som rådgivare till både små och stora företag i olika juridiska frågor som rör affärslivet. Det kan handla om transaktioner, börsrätt, fastigheter eller bank och finans.

Bolagsrätt är det område jag alltid har varit mest intresserad av, ända sedan jag läste vid universitetet. Jag ser bolagsrätten som ett verktyg för att åstadkomma affärsresultat och aktiebolagslagen är en dynamisk lag som förändras hela tiden där lagstiftaren är pigg på att hitta nya vägar.

Vad blir nästa steg?

Det finns flera kompletta rättsdatabaser med lagar, förarbeten, rättsfall och annat relevant material. Appen konkurrerar inte med dem. Den är bara till för att ge enkel och direkt tillgång till en viss lagtext, men vi har pratat om att komplettera med exempelvis viktiga rättsfall eller förarbeten, eller att fortsätta med fler lagar. Användarna har efterfrågat en sökfunktion och det kan jag lova kommer så småningom. Vi tänkte på en version för iPad också som nästa steg, men det visade sig vid lanseringen att appen faktiskt redan funkar på den plattformen. Det har varit väldigt roligt att få föra ett så annorlunda projekt från idé till fullbordan. Jag har själv jättestor nytta av min app och hoppas att fler kommer att ha det.

Kommer du att bli miljonär nu?

Nej, knappast. Du laddar ner appen helt gratis. Jag ser den som innovativ marknadsföring för Glimstedt och ett bra arbetsverktyg för mig och andra affärsjurister.

Ladda ner Glimstedts app ABL till din iPhone här:

http://itunes.apple.com/se/app/abl/id510635616?mt=8