Advokaten som hittade släktingar bland tsek’ene-indianerna i Kanada och blev författare på Capri

På Glimstedt i Norrköping finns en advokat som har gjort det många drömmer om. Han har skrivit en bok. Och han har gjort det på en plats som många drömmer om.

– Jag sökte Stiftelsen San Micheles till Axel Munthes Villa San Michele på Capri – och fick det. I tre veckor ägnade jag dagarna åt att skriva och kvällarna åt att umgås med allehanda originella konstnärer och författare. Det var en fantastisk upplevelse.

Men hur lyckas man få ett så eftertraktat stipendium?

– Det gäller att skicka in en oförskämt bra ansökan. Skämt åsido, det var förmodligen för att jag skrev att jag ville berätta om mina släktingar i Kanada. Jag upptäckte av en slump när jag släktforskade att namnet Egnell fanns i en indianstam i obygden i nordvästra Kanada. Det var mitt möte med ättlingarna till min farfars bror jag ville skildra och en hel del andra personer, skeenden och företeelser som jag stött på genom livet. Jag vill inte påstå att skrivandet har gjort mig till en bättre advokat, men upplevelserna jag beskriver har gett mig erfarenheter och människokännedom som jag har haft nytta av genom åren.

Vad gör du på Glimstedt idag?

– Jag arbetar i första hand med företagsöverlåtelser, skadestånd, offentlig upphandling, elhandel och vindkraft. Glimstedt i Norrköping är en renodlat affärsjuridisk byrå och vi är sedan flera decennier den största advokatfirma i stan. När man arbetar lokalt blir man inriktad på de aktuella klienternas områden, men fördelen med att tillhöra ett större sammanhang är att vi alltid har tillgång till de specialistkunskaper som finns inom hela Glimstedt. Trots att vi är relativt stora tillsammans, så har vi inte de nackdelar som det kan föra med sig. Vi kan hantera mindre och medelstora företag utan att behöva styras av tungrodda processer och overheadkostnader som många andra stora byråer måste. Vi anpassar resultat och insats efter våra klienters behov och kan vara flexibla, snabba och personliga.

Din framtidsvision, hur ser den ut?

Jag har många intressen utanför advokatyrket. I hela mitt liv har jag varit engagerad både i idrottsvärlden och inom politiken. Jag har dessutom fem vuxna barn och nu börjar det drälla in barnbarn. Så jag lär inte få några bekymmer att sysselsätta mig när jag så småningom bestämmer mig för att dra ner på takten.– Glimstedt skiljer sig från andra större advokatbyråer och det tycker jag är väldigt positivt. Hos oss kan unga jurister inrikta sig på det de är intresserade av. De kan kombinera föräldraskap med karriär och bli delägare om de visar att de engagerar sig och vill stanna hos oss. Det här är något som vi som byrå ser kommer att bli ännu viktigare för framtida generationer och jag är glad att Glimstedt ligger i framkant när det gäller den frågan.

Claes-Egnell