Idrott + juridik
Idrotten är Sveriges i särklass största folkrörelse. I takt med att denna rörelse blir alltmer kommersiell ökar behovet av juridisk rådgivning för att…
Högsta domstolen har just meddelat beslut i ett intressant mål om påstådda överträdelser av Lagen om Företagshemligheter (FHL) där Glimstedt företräder ett verkstadsbolag och dess två grundare mot två tyska bolag. De tyska bolagen hade med stöd av 15 kap 3 § rättegångsbalken begärt att få gå igenom att omfattande material tillhörande verkstadsbolaget som fanns hos Kronofogdemyndigheten, ett yrkande som såväl tingsrätt som hovrätt bifallit. Glimstedt, som tog över målet i HD, argumenterade för att yrkandet utgjorde ett uttryck för en så kallad ”fishing expedition”. Högsta domstolen ger i sitt beslut medhåll till den uppfattningen och skriver att de tyska bolagens syfte med yrkandet tycks ha varit att få del av underlag för att kunna precisera sin egen talan i ett pågående mål, en åtgärd som inte kan grundas på 15 kap 3 § rättegångsbalken. Högsta domstolen konstaterar också i linje med vad Glimstedt anfört att yrkandet har stora likheter med de intrångsundersökningar som är möjliga att genomföra med stöd av upphovsrättslagen, ett institut som inte finns i FHL.
Ombud i Högsta domstolen var advokat och delägaren Mikael Claes och biträdande juristen Erik Karlsson på Glimstedt i Göteborg.