Nyfiken på Anders Ericson

Sedan år 2000 har Anders Ericson varit en del av Advokatfirman Glimstedt i Dalarna. Här berättar han om vägen från biträdande jurist till försvarsadvokat och delägare. Och om hans udda mästerskapsmeriter.

Det var nog slumpen som gjorde att jag gick över till brottmål. Jag tyckte det var kul och jag kände att arbetet passade mig. Och så var tajmingen bra, berättar Anders Ericson.

Direkt efter juridikstudierna på Uppsala Universitet började Anders Ericson arbeta på Glimstedt. Han beskriver byråns kontor i Dalarna som det ”bästa av två världar”.

– Det är kul att man är en del av en stor organisation, men ändå arbetar självständigt. Jag tror att jag skulle bli kvävd om jag satt i en organisation som var för toppstyrd. Det hade känts jobbigt om ett huvudkontor i Stockholm dirigerat allt jag gjort, på Glimstedt har alla kontoren lika stort inflytande oavsett ort eller antal anställda. Samtidigt som jag tror att jag skulle bli uttråkad om jag arbetat på en liten lokal byrå, säger Anders.

Kontoret i Dalarna lägger upp sin verksamhet på en lokal nivå och Anders känner att han är en del av en stor och stark kompetensbank med tanke på de andra nio kontoren i Sverige. Det råder ingen tvekan om att Anders trivs på sitt jobb.

– Jag gillar situationen som blir när man sitter i rätten. Det blir skarpt och konkret. Att hålla korsförhör, plädera och försöka övertyga är det roligaste jag vet.

Det finns en tidning inom juridik som heter Legally Yours och du har varit omnämnd i den ett flertal gånger. Kan du berätta mer? 

– Det är Dagens Juridiks systerpublikation som årligen genomför undersökningen ”Advokaternas advokat” bland Sveriges advokater. Det finns trettio namn med på listan och jag har varit nominerad ett antal år. Men bara det att man har funnits med på listan indikerar väl på att man har fått ett antal röster.

För att dra upp ytterligare en merit – du är svensk mästare i karate och skoputsning?

– När jag studerade tränade och tävlade jag i karate vid sidan av studierna. Det var en väldigt bra klubb i Uppsala, så vi var ett grymt gäng. Jag vann SM-guld och var med i landslaget, men tävlade inte så mycket på internationell nivå. Och ja, det finns faktiskt ett svenskt mästerskap i skoputsning också. Det brukar hållas i samband med en herrskomässa i Stockholm och jag som är intresserad av mode fick nys om det via en blogg och tänkte ”äh jag testar och söker”. I höstas vann jag och den meriten är mitt lilla ess i rockärmen.

Det känns som att du satsar på allt du gör?

– Jag tror att jag blir bra på det jag tycker är roligt. Jag tycker mitt jobb är rolig och jag tyckte att karate och skoputsning var roligt. Det är inte nödvändigtvis så att jag är bäst på det jag gör, men jag tror på att man blir bra på det man tycker är kul.