Idrott + juridik
Idrotten är Sveriges i särklass största folkrörelse. I takt med att denna rörelse blir alltmer kommersiell ökar behovet av juridisk rådgivning för att…
Under sommaren antogs Europas första AI-förordning/AI Act. Syftet är att säkerställa att AI-system i EU utvecklas och används på ett säkert, etiskt och transparent sätt, samtidigt som de främjar innovation och skyddar medborgarnas grundläggande rättigheter, allt under en enhetlig rättslig ram inom EU.
För företag innebär detta att man behöver säkerställa efterlevnaden för att undvika böter och sanktioner. Att vara compliant med AI-förordningen innebär att risken för skador minimeras och kan ge en konkurrensfördel genom att visa ansvarstagande affärsbeteende. Genom att integrera lagkraven så kan företag arbeta med innovation och tillväxt med hjälp av AI på ett säkert och hållbart sätt. Nedan finner ni kortfattad information om vad som kan vara bra att tänka på om ert företag använder eller utvecklar AI.
Viktiga legala aspekter:
Användning regleras med riskbaserad modell:
Förordningen främjar samarbete med internationella partners för att harmonisera AI-regler och globala standarder. Den börjar gälla 24 månader efter den har trätt i kraft. Sverige måste införa effektiva, proportionerliga och avskräckande påföljder för bristande efterlevnad av förordningen.